Chleb smażony z owocami
Składniki:
-kilka kromek chleba
-1 jajko
-mniej więcej 1/4 szklanki zimnego mleka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru
-1 małe jabłko
-1 mała gruszka
-cukier puder
-odrobina oleju
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Owoce pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię wraz z odrobiną oleju.
Chleb lekko moczyć w jajecznym płynie (ważne by nie przesadzić z moczeniem, bo wtedy chleb będzie się rozpadał i kiepsko smażył, przyklejając do patelni) i taki mokry kłaść na patelnię.
Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Następnie posypać cukrem pudrem (ilość według uznania, ja dość mocno, bo oboje z K. lubimy słodko) i udekorować pokrojonymi owocami.
Podawać ciepłe.
_____________
Ostatnio prześladuje mnie pech. Raz wracając z zajęć przytrzasnęłam sobie chustkę zamkiem od kurtki i to tak niefortunnie, że nie dało się jej wyjąć bez uszkodzeń. Nowa chustka ;/ Następnego dnia zostawiłam w pociągu torbę, w której miałam fartuszek potrzebny na zajęcia praktyczne. Bez niego nie wejdę na egzamin praktyczny w maju. ;/
K. ma problemy z kręgosłupem. Ja znów z kolanem.
Na dodatek we wtorek pierwsze zaliczenie.
niszczescia chodza paramia..
OdpowiedzUsuńJa taki chlebek robię, ale bez owoców i w samym jajku go otaczam, plus sól i pieprz, raczej tak na ostro :-) muszę kiedyś spróbować z owocami :)
OdpowiedzUsuńina_ina_83@wp.pl
o, to też muszę spróbować :)
UsuńO kurcze, ale pech :/
OdpowiedzUsuńk.griksa@gmail.com
Tosty francuskie! Baaardzo rzadko robię, już prędzej suchy chleb zamienię na normalne tosty z serem :)
te normalne także lubię :)
UsuńPaulinaBlog@interia.pl :)
OdpowiedzUsuńdawno nie smażyłam chleba, a będąc dzieckiem uwielbiałam :) ładnie to wygląda :)
ja też uwielbiałam to w dzieciństwie :)
UsuńNie komentuję, ale czytam regularnie :)
OdpowiedzUsuńmsygo@mac.com
fajnie, że się ujawniłaś :)
Usuńjajuszkooo@gmail.com
OdpowiedzUsuńNiech ten pech ucieka;p:*
ja taki chlebek jadam ale nie na słodko.
OdpowiedzUsuńszpilkaa22@gmail.com
wersja nie na słodko też istnieje :) ale osobiście wolę na słodko :)
UsuńNo proszę :) kto by pomyślał, że aż tak spodoba Ci się gotowanie :) suuuuper! i na pewno wykorzystam przepis ;P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:) fifolek
mi często zostaje pieczywo tostowe i robię wtedy szwedzkie danie -ubodzy rycerzy ;) jest przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
:)
UsuńJa nareszcie Cię tu znalazłam :**
OdpowiedzUsuńa co do chlebka to nigdy nie próbowałam tej metody i muszę to zmienić ;)
http://dont--stop--believin.blogspot.com/