czwartek, 20 marca 2014

Giganty z m&m'sami

Czas na reaktywację.
Aż wstyd, ile czasu minęło odkąd byłam tu ostatni raz.
Wracam.
Na stałe.
Jest dla kogo gotować i piec, więc częściej to robię.
Dziś przepyszne ciasteczka z orzechowym posmakiem i pysznymi czekoladowymi m&m'sami. Są naprawdę pyszne, a przy tym wyrastają gigantyczne, ale znikają w zastraszającym tempie!



Składniki na ok. 20 dużych ciasteczek:


100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki masła orzechowego (użyłam takiego z kawałkami orzechów)
3/4 szklanki M&M's (użyłam tych bez orzechów)
 
  • Masło ucieramy, dodajemy cukier brązowy oraz biały i dalej miksujemy.
  • Następnie dodajemy masło orzechowe i kontynuujemy miksowanie.
  • Dodajemy dalej jajko, ekstrakt z wanilii, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle miksując.
  • Wsypujemy 3/4 szklanki M&M's i mieszamy delikatnie ręką.  
  • Z ciasta formujemy małe kuleczki, która delikatnie spłaszczamy dłońmi i odkładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Należy między ciasteczkami zostawić spore odstępy - to niezwykle ważne! Pieczemy je ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
  • Gdy odrobinę przestygną, przekładamy je delikatnie na kratkę i studzimy całkowicie. 
 
Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Ciastka mają to do siebie, że lubią znikać. Szybko! Nie wiadomo kiedy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasteczka do podgryzania. A że tak szybko znikają, to nie ma się co dziwić. Jeśli są takie pyszne.....

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! Ciastka giganty, coś dlaaaa mnie :D

    OdpowiedzUsuń