poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ptasie mleczko

Smak dzieciństwa.
To jest to, co lubię.

PTASIE MLECZKO


Składniki:

-2 śmietanki 30%- kremówki
-3 galaretki owocowe 
-1 mała puszka owoców lub świeże owoce (u mnie były to morele)

Pierwszą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia. Jedną śmietanę ubić. Gdy galaretka będzie zimna i trochę zgęstnieje wlać ją powoli i stopniowo do śmietany i chwilę ubijać. Przelać do salaterki, włożyć do lodówki.
Tak samo postąpić z drugą śmietaną i galaretką. Wylewać, gdy pierwsza warstwa stężeje. Wstawić do lodówki. Gdy druga warstwa stężeje przyozdobić owocami. 
Rozpuścić trzecią galaretkę w 1 1/2 szklanki wody gorącej, przestudzić i wylewać na owoce. Znów wstawić do lodówki by zgęstniała.

z przepisu wychodzi 5 takich porcji.

____________________
Nareszcie się dzisiaj wyspałam. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów. Po południu uczelnia do 18.30 i nudne wykłady. Jutro równie ciężki dzień z 4-godzinnym okienkiem i zaliczeniem. Ale co by nie było dzień jutrzejszy będzie ostatnim szkolnym w tym tygodniu i potem już będę mogła spokojnie kuchcić na nadchodzące święta.
Film fajny. Jeśli ktoś szuka interesującego horroru, to polecam "Kobietę w czerni". :)

27 komentarzy:

  1. Ja taką piankę lubię najbardziej jako jedną z warstw deseru na kilku galaretkach :)

    Trzymam kciuki! Ja muszę wytrwać do środowego poranka i potem dużo wolnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności! lubię sobie takie desery wyjadać powoli małą łyżeczką :-) trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie :)
    Chyba każdy, nawet profesorzy i nauczyciele czekają już na środę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to! moja mama często robi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię to ;-)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale równiutko rozlane, masz oko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nie wiedziałam, że ptasie mleczko jest takie proste w przygotowaniu :) Aż zrobię takie same na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest proste, ale... wszystko można zepsuć. Wystarczy dodać odrobinę za ciepłą galaretkę i śmietana nam się zważy :D

      Usuń
  8. No nie! Wirtualnego kopa w doopsko dostajesz za takie pyszne fotki :D Hihihihi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie proste, i jak ładnie wygląda. pychotka

    OdpowiedzUsuń
  10. O jakie pyszności. Takie domowe desery są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zamiast śmietany dodaje serki homogenizowane:)

    Wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń